Algemeen

Over het algemeen worden de routines allemaal het zelfde gejureerd als in Divisie 1.
Klik hier voor deze richtlijnen. Er zijn echter een paar aanpassingen/toevoegingen voor de pairs;

Wisselvermogen

Hierbij gaat het om de manier waarop de hond wisselt van handler. Herkent de hond de routine en wisselt hij/zij naadloos van de handler? Of twijfelt de hond en moet hij eerst doorgestuurd worden door de vorige handler? Het gaat er dus om hoe goed de hond het frisbeeën met twee handlers aan kan. Dit is natuurlijk te trainen en zal naarmate er vaker met twee handlers gewerkt wordt steeds makkelijker gaan.

Catchratio

Het jurylid dat de hond beoordeeld gaat ook over de catchratio. Buiten dat er gekeken wordt naar de frisbees die de hond vangt, moet er ook gekeken worden naar frisbees die eventueel door de 2e handler gevangen worden. Wanneer er frisbees tussen handlers worden over gegooid (denk aan een dubbele worp waarbij 1 frisbee naar de hond gaat en 1 naar de handler) tellen deze worpen en vangsten (of missers) ook mee voor de catchratio.

Teamwork

Teamwork wordt toegevoegd aan de elementen. Bij teamwork gaat het uiteraard om de samenwerking van de handlers. Hoe vloeiend verloopt deze? Weten beide handlers wanneer ze waar moeten staan en wat ze moeten doen of wordt er continue overlegd en verloopt de routine haperend? Een element dat wordt uitgevoerd met twee handlers die samenwerken levert (mits natuurlijk ook goed uitgevoerd) meer punten op dan een element met slechts 1 handler. Het is aan de jury om eventueel gecombineerde elementen uit de routine te vissen. Zo kan handler 1 de hond een vault laten doen, waarbij handler 2 de hond vangt. Dit zijn twee elementen die samen voor één geheel zorgen. Samenwerking kan echter ook gebruikt worden tijdens het werpen van de frisbee, zo kan handler 1 een backhand gooien die handler 2 dan vervolgens brusht voor de hond. Dit Mits goed uitgevoerd zijn dit 2 worpen en 2 catches, die samen één geheel vormen. Alle worpen die d.m.v. teamwork worden uitgevoerd leveren meer punten op.

Showmanship

Bij de shomanship wordt er op beide handlers gelet. Wanneer de ene handler heel veel showmanship laat zien, maar de ander bijna niets, dan wordt er een gemiddeld aantal punten uitgedeeld. Wanneer de twee handlers iets synchroon uitvoeren zal dit voor een hogere score zorgen. Wanneer er te veel aandacht wordt besteed aan showmanship, waarbij de hond weinig te doen heeft, kan dit leiden tot een downscore (waardoor het team zelfs punten kan verliezen).

Flow

Er wordt ook gekeken naar de “flowverlies” van de routine. Hoe vloeiend verloopt deze? Hierbij gaat het ook om de betrokkenheid van de teamleden, het is niet de bedoeling dat 1 handler zich te lang onttrekt aan de routine.

Veiligheid

Ook bij de pairs is de veiligheid heel erg belangrijk. Omdat de hond nu met 2 handlers werkt zal hij waarschijnlijk harder moeten werken dan normaal. Het is dus aan de handlers om de hond (vooral met warm weer) goed in de gaten te houden.

Toss en fetch

De pairs krijgen naast 2 freestyle rondes ook 1 toss en fetch ronde. Hier gelden de zelfde regels als bij de normale toss en fetch (klik hier), echter met de uitzondering dat elke handler 2 worpen krijgt, in totaal dus 4 worpen. Deze worden om en om gegooid.

Pairs toss en fetch only

Hier gelden de zelfde regels als voor de normale toss en fetch. Alleen krijgen beide handlers dan 3 worpen (totaal 6) en dienen ze om en om te gooien. Ook heb je zoals normaal gewoon 2 rondes.