Algemeen

Bij de jonge honden horen alle honden met een leeftijd van 13 tot en met 18 maanden. De jonge honden krijgen 2 freestyle rondes van 90 sec, waarbij 5 t/m 10 frisbees gebruikt mogen worden. Daarnaast hebben ze een toss&fetch ronde van 5 worpen over de 10 meter lijn met een bonus-area. De jonge honden worden verder beoordeeld op 5 elementen en krijgen punten toegekend.

Gehoorzaamheid

Gehoorzaamheid staat aan de basis van iedere hondensport. Tijdens gehoorzaamheidstrainingen en puppycursussen ontstaat er een basis voor de interactie tussen hond en baas. Een hond met een goede gehoorzaamheidsbasis zal makkelijker mee te trainen zijn dan een hond die deze basis niet heeft meegekregen. Zo is het bijvoorbeeld fijn als je hond weet wat “wachten” inhoudt wanneer je iets nieuws aan wilt leren.

Wat de jury graag ziet is dat de hond tijdens het betreden van het veld aandacht heeft voor de handler (hoogst haalbare hier zou een jonge hond zijn die netjes “volgt”). Ook ziet de jury graag dat de hond netjes wacht tot de handler aangeeft dat het spel kan beginnen. Wat vaak gezien wordt is een hond die luid blaffend en rennend het veld op rent, voor de hond is het spel dan al begonnen. Net als een duidelijke start ziet de jury ook graag een duidelijke beëindiging van het spel. Hierbij kan gedacht worden aan een zit of af commando alvorens de hond aan te lijnen en weer netjes het veld te verlaten.

Drift

Hoe je met de drift van een hond om gaat verschilt per hond. De jury ziet graag dat een hond met veel drift wat geremd wordt, terwijl honden met wat minder drift gestimuleerd mogen worden. Het is aan de handler om hier de juiste balans te vinden. Ook ziet de jury graag een aantal zogenoemde “rustmomenten” in het spel. Deze zijn bedoeld om de snelheid uit de honden te halen en de aandacht weer even op de handler te richten.

Spelbepalende Handelingen

Dit zijn de handelingen die ook bij de gehoorzaamheid deels aan bod komen. Het gaat hierbij om het duidelijk starten van het spel, het onder controle houden van het spel, het onderbreken en hervatten van het spel (dit zijn de rustmomenten), plaatsbepaling van het spel en het beëindigen van het spel. De handler dient in controle te zijn over het spel, wanneer de hond geen interesse meer toont en zijn eigen gang lijkt te gaan is het aan de handler om dit terug te buigen en met succes af te sluiten.

De 5 Elementen

Overs; De overs kunnen gecombineerd worden met rustmomenten, deze hoeven alleen niet meer zo strikt uitgevoerd te worden als bij de junioren en pups. Een jonge hond kan genoeg hebben aan alleen een duidelijk teken en hoeft niet eerst stilgezet te worden. De hond mag niet hoger komen dan zijn eigen schofthoogte, mits getraind en goed geworpen mag er gebruik worden gemaakt van een floater.

Multiple; Nu de hond wat ouder en meer getraind is kan er wat meer tempo worden gemaakt tijdens de multiple. Het is aan de handler om wel rekening te houden met de snelheid van zijn/haar hond. De multiple mag echter niet gehaast of rommelig worden.

Movement together; Bij movement together kun je denken aan de “weave” of “twist”, “pootje geven” enz. Hierbij kunnen eventueel rustmomenten gebruikt worden (voordat de movement together wordt in gezet), en kan het team een stukje gehoorzaamheid laten zien. Er wordt verwacht dat de jonge honden iets meer tempo hebben en de movements er vloeiender uitzien dan bij de junioren.

Outrun; De outrun die de jury bij de jonge honden wil zien is er een die met iets meer afstand en snelheid wordt uitgevoerd dan de junioren. Let er wel op dat er nog steeds geen outrun op hele hoge snelheid en over grote afstanden mag zijn. Het gaat om de netheid en rust van de uitvoering. Het moet goed duidelijk zijn dat de hond een cirkel om de handler loopt, waarbij de handler bepaald wanneer de frisbees geworpen worden en op deze manier ook de snelheid van de hond beïnvloed. Het gaat er ook om dat de handler zich niet laat opjutten door zijn/haar hond en daardoor slechter gaat gooien.

Passed; de passed wordt graag gezien met worpen op zo’n 5 meter afstand van de handler vandaan. De hond mag tijdens de passed de handler aan beide zijden passeren mits dit in een rechte lijn en binnen hooguit 2 meter van de handler vandaan gebeurt.

Het juryformulier van de elementen ziet er het zelfde uit als dat van de overige freestyleklasses. Dit betekent dat de jury kan kiezen voor -3, -2, -1, 0.5, 1, 2 of 3 punten. Wanneer de veiligheid in gevaar komt zal dit resulteren in lage tot zelfs negatieve scores. Ook de field presentation en de Wow!Factor worden beoordeeld.

Toss & Fetch

De toss&fetch loopt op tijd max 2 minuten, De frisbee mag 5 keer geworpen worden over de 10 meter lijn. Iedere verdere worp levert geen extra punten op. Voor iedere gevangen worp over de 10 meter krijgt het team 1 punt. Iedere frisbee die binnen de bonus-area gevangen wordt (mits over de 10 meter) levert 0,5 extra punten op.