Nadat we al flink enthousiast waren over de locatie van het EK 2015 zijn we dat niet minder over de organiserende instelling “The eyecatchers of Dogwish” wat een geweldige organisatie!

Vanaf vrijdagmiddag tot zondagavond hebben de vrijwilligers zich een slag in de rondte gewerkt om alles te regelen. Zo was er altijd een aanspreekpunt en was die er niet dan werd deze opgeroepen door een portofoon. Zo was er ten alle tijden genoeg water voor onze hondjes (en ook voor sommige handlers). Lunch voor de jury was op beide dagen prima geregeld en zelf een snack in de middag. Je kon zelfs je ontbijt samenstellen! Ja het moet niet gekker worden.

Ook zat het weer natuurlijk niet tegen dit weekend en dat resulteerde er in dat er zelfs geen afmeldingen waren. Dus iedereen had er zin in en dat was te merken alle BBQ’s werden aangestoken en er was een prima sfeer tot diep in de avond. Op zaterdag nog een gezellig potje camjam waarbij er helaas wel een ongelukje gebeurde met een van de deelnemers maar die werd gelukkig onder de goede zorg van de organisatie richting het ziekenhuis vervoerd. Germaine Boekhoorn sterkte met het herstel!

Gelukkig zorgde een onweersbui op ’s avonds voor wat afkoeling en dat was precies wat we nodig hadden. Na de Handlersmeeting gingen we van start met de pairs freestyle en het was weer een feest om te zien wat voor nieuwe routines er waren uitgedacht, gevolgd door alle andere klasses waren we in de middag klaar voor een nieuw onderdeel namelijk de Quadruped. Een spel waar de handers zich eerst plaatsen in een team door een afstand te werpen zonder hond waarna we op zondag verder gingen.

Zondagochtend vertelde de tussenstand ons dat er een aantal combinaties zich wel eens konden gaan promoveren naar een hogere klasse dus dat beloofde wat. Sommige hondjes kunnen soms ook wat anders reageren op zo’n weekend dus was het afwachten hoe alles zich ging ontwikkelen. Na een heerlijke dag was het de beurt aan de deelnemers van de Quadruped om te laten zien welk team nu op de afstanden zich kon meten met de beste van Europa. Omdat de score ook bij hun wordt bijgehouden kan je ook op de Europese ranking komen.

Onder leiding van Frans van Roij gingen de deelnemers van start en bij de dames was het snel bekeken maar bij de mannen was het een heuse strijd voordat we bij de Finale waren waarbij er toch afstanden tussen zaten die in de ranking niet verkeerd staan.

Tijdens de prijsuitreiking kwamen er nog een aantal verrassingen tevoorschijn zo was het Daniel Hots die promoveerde vanuit de startersklasse naar de gevorderde klasse en ook Marjolaine van Arkel promoveerde vanuit de gevorderde klasse naar de hoofdklasse en werd in die klasse zelfs 3e en liet daarmee zien dat onze nieuwe richtlijn werkt zoals we hem bedacht hadden.

Ook zien we dat ons format de handlers uitdaagt om meer andere worpen te gaan gebruiken dan de backhand en dat is een goede zaak maar aan elk voordeel zit natuurlijk ook weer een nadeel. Het is wel de bedoeling dat als je een moeilijke worp gooit de hond wel in staat is om deze te vangen. Wat we nu veel zagen zijn worpen die misschien wel goed geworpen zijn maar qua plaatsing en timing niet te vangen zijn voor de hond en dat zijn nu juist wel de belangrijkste criteria voor het toekennen van een score voor een worp. Het moet dus wel een samenspel met je hond zijn anders heeft het geen waarde. Dus als de plaatsing en timing te wensen over laat kan je beter een backhand werpen!