Hoewel de NDDF instructeursopleiding vanuit de NDDF gegeven wordt, is hij van toepassing op alle formats die er zijn binnen de Dogfrisbeesport. Het doel van de cursus is om nieuwe en huidige instructeurs naar een beter niveau te begeleiden waarbij dit niet ten koste gaat van de veiligheid om zo de naam van de Dogfrisbeesport hoog te houden.

Hoewel iedereen vrij is om zoveel modules te halen als hij/zij wil, zijn ze alle drie nodig om de opleiding volledig af te ronden. Wanneer iemand alle drie de modules met succes heeft afgerond mag hij/zij zich gecertificeerd dogfrisbee instructeur noemen.

Voor wie?

Mensen die deze opleiding kunnen volgen zijn bijvoorbeeld wedstrijdlopers die willen helpen met les geven of zelf de sport willen gaan aanbieden. Maar denk ook aan huidige instructeurs die zichzelf willen verbeteren en les willen gaan geven op een hoger niveau.

Modules

Er worden er 3 modules aangeboden:

 • Module 1:

We gaan er hier vanuit dat er nog geen, of weinig, ervaring is onder de cursisten. De cursus duurt 2 dagen, waarbij we ons grotendeels met de basis gaan bezig houden.

Om deze cursus te volgen hoef je niet altijd de intentie te hebben om meteen een instructeur te worden (dat ben je ook nog niet na deze cursus). Je kan deze cursus ook volgen om gewoon een hoop ervaring op te doen qua veiligheid, benodigdheden tijdens het les geven, didactische vaardigheden, het aanleren van de basisworpen en elementen, warming-up en cooling-down, keuze van frisbees, windrichting & stand van de zon. Het is altijd mogelijk om eerst het certificaat voor 1 van de twee onderdelen te halen (praktijk of theorie). Je kunt het andere onderdeel dan later halen.

Het behalen van het Module 1 gaat gepaard met het behalen van zowel een praktijkgedeelte als een theorie gedeelte. Bij het praktijkgedeelte is het mogelijk om op één van de vier onderdelen een herexamen kan doen. Wanneer je in het bezit bent van de Module 1 is het mogelijk om ergens stage te gaan lopen bij iemand die minimaal in het bezit is van de Module 2.

 • Module 2: Voor mensen die module 1 hebben afgerond en aan 1 van de volgende eisen voldoen:
  – 2 Jaar wedstrijd ervaring in de frisbee sport
  – 2 Jaar les ervaring in de frisbee sport

Voor de Module 2 heb je minimaal 1 jaar les of wedstrijdervaring nodig of in het bezit zijn van de opleiding beginnend dogfrisbeeinstructeur. Hiermee gaan we er vanuit dat het niveau van de cursist een stuk hoger zal zijn dan van de Module 1. In deze module gaan we dieper in op de lesstof van bijvoorbeeld de aanleerfases van de (gevorderde)elementen, capaciteiten en gedrevenheid van handlers, slechtnieuws gesprekkenvoeren, het verschil tussen les, training of coaching geven, en natuurlijk de veiligheid waarbij het bijwonen van de juryworkshop een verijsde is!

Ook zal je met een hond een aantal gevorderde elementen moeten kunnen laten zien en een aantal gevorderde worpen waarbij een aantal professionele worpen zonder hond.

 • Module 3: Voor mensen die module 2 hebben afgerond en verder willen met:
  – Een stage waarbij je een team op wedstrijden begeleid en coacht
  – Worpen uit de categorie C (met en zonder hond)
  – Routines op papier uit werken voor cursisten
  – Pairs klasse
  – Gecombineerde elementen

Voor module 3 zal je echt wat in huis moeten hebben. Je zal namelijk samen met een cursist een routine gaan uitwerken waarbij je dit team ook gaat klaarstomen voor een echte wedstrijd. Maar dat is nog niet alles. Ook zal je dit team moeten gaan coachen op die desbetreffende wedstrijd. Daar kom je er dus achter dat je buiten een instructeur ook het label trainer/coach opgespeld krijgt. Ook zal je in deze module met een hond een aantal professionele worpen en elementen moeten kunnen tonen waaronder een aantal gecombineerde elementen, dus het niveau van de cursist zelf zal in deze module zwaar meewegen!  Een andere uitdaging bij deze module is het opzetten van een pairs-routine met een eigen cursist.

Module 1: €200,-

Module 2: €200,-   (wanneer in bezit van module 1 €100,- )

Module 3: €100,-

Geplande cursussen: 9 maart 2019 bij KC Hofstad in Den Haag.

Inschrijven kan via insctructeurs@nddf.nl